Havanna is dood, leve Almere aan de Waal

Een ontnuchterende verkiezingsuitslag. D66 maakt een

Foto van centrum Almere
Foto: Guus Leusden
Nieuwe stadshart van Nijmegen?

iets mindere spectaculaire groei dan verwacht; een nek-aan-nek-race tussen PvdA en GroenLinks (GL), met als winnaar GL; gewoonNijmegen (gN) bewijst dat er een tweedeling bestaat in Nijmegen en weet hiervan te profiteren: felicitaties zijn op zijn plaats.

Een verkiezing kent ook verliezers: SP en CDA hebben beiden een flinke tik gehad. VVD en Stadspartij Nijmegen NU! hebben ondanks hun enorme inspanningen maar enkele kiezers meer aan zich weten te binden en wisten geen zetelwinst te behalen. ChristenUnie die onlangs een nette en goede campagne haalt geen zetel: ze hebben wel bewezen een factir te gaan worden. Dit alles zet je aan het denken.

DE ANGST REGEERT


Deze verkiezingen gingen dus niet om het verstand, ook niet om emotie, maar het draaide vooral om angst. PvdA verloor minder dan verwacht omdat veel stemmers tactisch toch op hun stemden: Turgay Tankir heeft een zeer sterke campagne gevoerd onder Turkse Nijmegenaren. Letterlijk zei een Turkse Nijmegenaar tegen mij "Kom over 4 jaar maar terug, want de sociale druk om nu op de PvdA te stemmen is enorm!". De Turkse Nijmegenaren zien dat meer als een beloning voor de jarenlange inzet van Turgay, maar waren bang dat de PvdA het niet zou halen en besloten massaal zich achter de PvdA te scharen. Een beetje hetzelfde fenomeen als bij de laatse 2e-kamerverkiezingen toen de Turkse Nederlanders D66 in de race hielden.

D66 profiteerde van de angst voor de PVV. GewoonNijmegen van de angst voor buitenlanders. GroenLinks speelde enorm in op de angst voor het verdwijnen van de linkse paradepaarden: de suggestie werd gewekt dat anderen asfalt zouden verkiezen boven groen, dat Doornroosje niet gebouwd wordt, enz.

Maar dieptepunt van de avond blijft dat er 45% van de Nijmegenaren niet hun stem hebben laten horen. Als ze dit uit ontevredenheid hebben gedaan, dan staat ons nog wat te wachten met de 2e-kamerverkiezingen. Ik verbaas me niet als PVV ook in Nijmegen goed scoort.
 

HOE VERDER MET DE STAD


Helaas zullen we komende 4 jaar vanaf de zijlijn moeten toe zien hoe de stad
meer en meer verwordt tot een soort van Almere. Dat wij een rijke geschiedenis hebben zal er niets mee gedaan worden, want binnenkort gaan we proberen "Green City" te worden (dat verwacht ik na de "Health City" debacle, lijkt mij dit een logisch vervolg). Cultuur zal synoniem worden met Doornroosje. En de tweedeling tussen Nijmegen-Oost en de rest van de stad zal groeien. Ik maak me zorgen over onze stad.

Ik ben bang dat we straks alleen nog maar geregeerd gaan worden door slogans. Als het maar goed bekt. Heel pijnlijk als je als stad wilt afficheren met kennisstad: niemand kijkt naar de inhoud die vertrouwt men wel naar de jongens en meisjes met de juiste kleur. We krijgen bestuurders die alleen nog maar van boven naar beneden kijken, die de stad zien als een computerspel. We gaan vanaf nu een tijd tegemoet van eeuwige tweede zijn op allerlei lijsten.

Het leger ontevreden burgers zal gaan groeien. De stad zal onbereikbaar blijven, laagdrempelige cultuur zal nauwelijks aan bod komen, alleen winkelketens zullen zich in onze stad vestigen, we blijven de afdragerij van het land. Veel geld zal gespendeerd gaan worden aan experimentjes, elk leuk ideeetje uit Amsterdam zullen we hier uitvoeren. Nijmegen zal gaan verworden tot een pretdorp.
 

Havanna is dood, leve Almere aan de Waal!


We krijgen bestuurders die denken dat Nijmegen gisteren bedacht is en geen heuvels kent en dat wij naar believen mogen kleuren.