'Vroeger' was niet beter

Mensen veranderen niet echt, hun gewoontes en behoeften blijven hetzelfde, alleen hoe mensen zich uiten verandert. Veel binnenstedelijke ondernemers klagen dat zij weinig bezoekers hebben. Men doet net voorkomen alsof het "vroeger" beter was. Maar was het vroeger beter?

Miranda camera

Miranda dx-3 was een van de laatste camera's van het populaire cameramerk MIranda die verrassend ter ziele ging in 1978. | © 2009 MirandaCamera.com


'Vroeger' liepen klanten jouw winkel wel een stuk of tien keer in en uit vordat zij een aankoop deden en de bedragen waren vele malen lager. Tegenwoordig bekijkt een klant veel websites en als hij besluit een aankoop te gaan doen dan weet hij het heel zeker en geeft hij relatief meer geld uit. Maar als je in de winkel staat is het wel minder gezellig.

Ik werkte begin jaren '80, ik was toen 18, in een electronica- en camerazaak en wat ik mij kan herinneren van die tijd was de hoeveelheid folders die over de toonbank gingen en dat wij gemiddeld 15 camera's per week verkochten. Ik stond laatst in de rij bij de fotograaf en zij verkochten volgens mij tussen 16:30 en 17:00 op zaterdagmiddag 15 camera's. Die mensen kwamen binnen en vroegen naar heel specifieke camera's en twijfelden nauwelijks. Wat een verschil met 10 camera's op de toonbank en 2 uur praten, om dan te horen "ik moet er over nadenken".